Sunday, March 11, 2007

Wie van u zet een spaarlamp onder een korenmaat?

Zelfs de Europese Unie is bezig met het klimaat. 'Twee jaar geleden was het banen, banen en nog eens banen, maar nu is het klimaat, klimaat en nog eens klimaat', in de woorden van Günter Verheugen, de Duitse eurocommissaris voor Industriebeleid (uit: de Volkskrant). Is dit een tijdelijke trend of heeft iemand voor deze top gebeden? ;-) 'Onze leiders' praten zelfs over spaarlampen...

In ieder geval heeft de ontwikkeling op de spaarlampenmarkt niet stilgestaan:
  • Bij de HEMA kun je een spaarlamp kopen met 6 jaar garantie.
  • Er is zelfs een lamp op de markt die € 27 kost en maar liefst 50 jaar meegaat. Tegen de tijd dat die opbrand ben je dat zelf waarschijnlijk ook... Tip: geef 'm als kraamcadeautje!
In Australië gaan ze trouwens de gloeilamp afschaffen. Dat werd ook wel tijd, Australië heeft net als de VS het Kyoto-protocol niet ondertekend en is een van de grote vervuilers van de wereld.

En het beste argument voor een spaarlamp is wellicht dat hij niet zo snel doorbrandt.

1 comment:

Anonymous said...

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar de gloeilampen vormen maar een klein deel van ons stroomgebruik. De hoeveelheden energie die de industrie of bijvoorbeeld de landbouw gebruiken zijn vele malen groter, dan is het best fijn als Australië de gloeilamp afschaft, maar dat besluit brengt ze maar een heel klein beetje dichter bij de Kyoto-normen. Voor een significante daling van het energiegebruik moet er véél meer gebeuren.

(niettemin een kleine moeite om spaarlampen te gebruiken, mijn huis hangt er ook vol mee :-)